Επτά από τα γνωστότερα θαύματα
ΠΟΙΑ ΗΤΑΝΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
...ΜΕΡΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΑΦΘΑΣΤΑ
ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΔΙΑΣ
Το άγαλμα αυτό φτιάχτηκε από τον μεγαλύτερο γλύπτη της αρχαιότητας, Φειδία, κατα τον 5ο αιώνα π.Χ.
Ο Δίας καθόταν στο Θεϊκό θρόνο του, κρατώντας τον κεραυνό, στο κεφάλι του ήταν καθισμένος ένας αετός, γύρω από το θρόνο υπήρχαν διάφορες παραστάσεις, όπως η Νίκη, οι Ώρες, οι Χάριτες και διάφορες άλλες που έδειχναν τη δύναμη του.
Το σώμα του μέχρι την μέση ήταν γυμνό και φτιαγμένο από ελεφαντοκόκαλο, ενώ το κάτω μέρος σκεπαζόταν από χρυσό. Στο αριστερό του χέρι κρατούσε το "σκήπτρο" που συμβολίζει τη δύναμη και την εξουσία του, σε θεούς και ανθρώπους.
Ήταν τόσο ωραίο και μεγαλοπρεπές, που πίστευαν ότι ο Δίας στάθηκε μπροστά στο Φειδία και τον έφτιαξε, ή ότι ο Φειδίας ανέβηκε στον Όλυμπο, στο παλάτι των Θεών, και είδε τον Δία.
Το άγαλμα αυτό ήτανε στην Αθήνα, τα χρόνια της Ρωμαϊκής κυριαρχίας, χτυπήθηκε από κεραυνό. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α' το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη, το 475 μ.Χ. κατεστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά, που κατέστρεψε σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της Κωνσταντινούπολης.
Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
Ήτανε ένας από τους μεγαλύτερους και καλύτερους ναούς της αρχαιότητας, καταστράφηκε τον 10ο μ.Χ. αιώνα, από σεισμούς και ξένους κατακτητές.
ΚΟΛΟΣΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Χτίστηκε προς τιμή του θεού Ήλιου, ήτανε ένα άγαλμα ύψους 32 μέτρων και το βάρος του 320.000 κιλά, που φτιάχτηκαν από τον Χάρη σε διάστημα 12 χρόνων.
Το άγαλμα αυτό, τοποθετήθηκε το 283 π.Χ. στο λιμάνι της Ρόδου, τα δύο του πόδια στηρίζονταν σε δύο κολώνες που βρίσκονταν στην είσοδο του λιμανιού, κάτω από τα σκέλη που περνούσαν τα πλοία.
Το 222 π.Χ., έπεσε ύστερα από δυματό σεισμό, αργότερα το ξανάβαλε στη θέση του, ο αυτοκράτορας Κόμμονος αλλά του άλλαξε το κεφάλι, κι αντι του Ηλίου έβαλε ένα άλλο και έμοιαζε με το δικό του.
Στη θέση αυτή έμεινε μέχρι το 656 μ.Χ. Τότε ο Καλόφης Οθωμανός το πούλησε σ' ένα εβραίο, που το μετέφερε πάνω σε 900 καμήλες.
Αυτός που το έφτιαξε, ο Χάρης, αυτοκτόνησε, γιατί ξόδεψε πάρα πολλά λεφτά.
ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Οι πυραμίδες της Αιγύπτου καταλαμβάνουν έκταση γύρω από τα 60 μίλια κοντά στις όχθες του Νείλου. Οι πυραμίδες αυτές χτίστηκαν το 3.000 - 1.800 π.Χ.
Η πιο παλιά είναι η πυραμίδα της Σαγγάρη, δηλαδή ο τάφος του Ζαγέρ του δεύτερου βασιλιά της τρίτης Δυναστείας που φτιάχτηκε το 2.700 π.Χ.
Η πιο μεγάλη είναι η πυραμίδα του Φαραώ του Χέοπος. Είναι χτισμένη σε βάση 756 τετραγωνικά πόδια (190 τετρ. μέτρα). Το ύψος του φτάνει τα 134 μέτρα και καλύπτει 13 στρέμματα.
Η πυραμίδα του Χέοπος κρύβει πολλά μυστικά για το μέλλον του κόσμου, μέχρι τώρα οι περισσότερες προφητείες τους έχουν βγει αληθινές.
Ο ΦΑΡΟΣ
Ο φάρος είχε κτιστεί σ' ένα μικρό νησάκι, έξω από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας, στην Αίγυπτο, που τον έλεγαν Φάρο, γι' αυτό πήρε και το όνομα αυτό. Από τον Πτολεμαίο του Σωτήρος το 282 π.Χ. Είχε ύψος 450 πήχεις, είχε τρεις ορόφους, στον τελευταίο όροφο είχε μερικά παραθυράκια που έριχναν το φως γύρω στα 40 χιλιόμετρα το σύστημά του ήτανε ότι το φως αντανακλούσε σε καθρέπτες και βοηθούσε τα πλοία για να μην πέσουν στους σκόπελους και βράχια που ήτανε εκεί κοντά.
Η κατασκευή του κράτησε 12 χρόνια και κόστισε γύρω στα 4 εκατομμύρια φράγκα. Καταστράφηκε από άγνωστη αιτία, ίσως από σεισμό.
ΟΙ ΚΡΕΜΑΣΤΟΙ ΚΗΠΟΙ
Οι κρεμαστοί κάποι της Βαβυλώνος, ήτανε φτιαγμένοι στις όχθες του ποταμού Ευφράτη και 96 χιλιόμετρα από την Βαγδάτη. Τους έχτισε η βασίλισσα της Αιγύπτου Σεμίραμις.
Ήταν ένα πολυόροφο σύστημα από κλιμακωτούς ανθοκήπους που έφταναν τα 25-110 μέτρα πάνω από το έδαφος. Διάφορα περίεργα λουλούδια της Ανατολής και χιλιάδες είδη πουλιών κελαηδούσαν, έτσι έδιναν ένα παραμυθένιο παράδεισο. Φτιάχτηκε το 700 ή 600 π.Χ.
Δεν είναι μόνο αυτά τα θαύματα του κόσμου, μα κι άλλα όπως η Σφίγγα της Αιγύπτου, το κολοσσαίον της Ρώμης, το Χρυσό Σπίτι, ο Πύργος της Βαβέλ, ο Λαβύρινθος του Νείλου και πολλά άλλα που δεν αναφέρονται για θαύματα, ωστόσο είναι!